Polaritet og Tiltrækning
Af Mette Miriam Sloth og Sune Sloth
Det maskuline og feminine søger hinanden og skaber en magnetisk tiltrækning men også udfordringer og konflikter. Denne tiltrækning er forankret i seksualiteten, hvor det feminine typisk tiltrækkes af det maskuline og omvendt. Polaritet er en grundlæggende kraft, der af os ses som en spænding eller friktion mellem modsætninger, der tiltrækker, og til tider frastøder hinanden, afhængigt af kontekst.
Denne spænding er det, der skaber energi og bevægelse i både den ydre verden og i vores indre liv, også i andre sammenhænge. Vi bruger her ordet polaritet til at beskrive dynamikken mellem maskulin og feminin energi i seksuel tiltrækning og intime parforhold.
Seksuel polaritet
Plus og minus: Polaritet kan ses som et "plus og minus", der skal til for at skabe energi. På samme måde som i et batteri, hvor den elektriske strøm opstår fra forskellen mellem polerne, opstår seksuel energi fra forskellen mellem maskulin og feminin.
Tiltrækning og frastødning: Vi ser den magnetiske tiltrækning mellem maskulin og feminin som en "kosmisk tiltrækning", der kan være både ekstatisk og faretruende. Den tidlige fase af et parforhold er ofte præget af intens tiltrækning, men også af en skrøbelighed for at åbne sig og være ærlig, hvor den hurtigt kan skifte til frastødning, hvis balancen forstyrres, og fantasierne ikke imødekommes.
Behov for forskellighed: For at opretholde seksuel tiltrækning er det vigtigt at bevare forskelligheden mellem polerne. Et overdrevet fokus på lighed, der fortolkes som "vi skal være ens", kan føre til, at polariteten udvandes, og at gnisten forsvinder. Alle er lige, forstået som at alle er lige værdige, men alle er langtfra ens.
At kende sin primære pol: Det er vigtigt at blive bevidst om, hvilken pol man primært identificerer sig med seksuelt, da det kan hjælpe en til at forstå sine behov og ønsker i et parforhold, såvel som sin partners. Du kan læse listen her for at finde den.
Polaritet i hverdagen
Friktion der skaber energi: Polaritet er ikke begrænset til seksualiteten, men eksisterer også i vores hverdag. Friktionen mellem maskulin og feminin energi kan skabe kreativitet, produktivitet og vækst, hvis den håndteres konstruktivt, men kan også skabe problemer f.eks. på arbejdspladsen.
Konflikt og dominans: Ubalanceret polaritet kan føre til konflikter og dominans, hvor den ene pol forsøger at overtage den anden pol. Dette kan komme til udtryk som aggression, kontrol og magtkampe.
Bevidsthed og valg: For at navigere i polariteten er det vigtigt at udvikle bevidsthed om sin egen og sin partners energi. Det handler om at lære at skifte mellem polerne, at sætte grænser og at tage ansvar for sin del af dynamikken.
Polaritet i parforholdet
I parforhold er det vigtigt at skifte mellem polerne for at opretholde tiltrækningen. For eksempel kan en kvinde, der har brugt meget tid i det maskuline på arbejdet, bevidst skifte til det feminine, når hun kommer hjem, for at genoprette balancen. Vi tilbyder et omfattende, men ikke udtømmende, perspektiv på polaritet. Vi fokuserer primært på den heteroseksuelle dynamik, og det er vigtigt at huske, at der kan være andre måder at opleve og arbejde med polaritet på og at polaritet som sådan ikke nødvendigvis følger kønnet.
Kilder: Bogen "Samtaler med min imaginære datter" af Mette Miriam Sloth samt podcast afsnit 9, 11 og 12.