Mandens uforløste potentiale

Efter ligestillingen tog fart, har kvinderne taget føringen på mange områder, og ikke mindst i udviklingen af følelsesmæssig og relationel modenhed, mens vi mænd har haltet groft bagefter. De fleste mænd er ikke klar over dette, men de fleste kvinder ved præcist hvad jeg taler om her.

Kvinderne har arbejdet med sig selv, deres følelser og relationer gennem årtier, mens langt de fleste mænd ikke engang har overvejet den mulighed. Man går med til at gå i parterapi for at undgå et brud, men til sidst giver kvinden op. Hun erkender at hun har forsøgt at råbe ham op i årevis - men forgæves.

Det har ledt til mange brudte forhold, fordi kvinden over tid har følt sig ensom med hendes mand. Det har gjort, at hun over tid også mister lysten til sex med ham. Hendes krop lukker simpelthen ned.

Vi ser ind i en tidsalder, hvor mange kvinder ikke føler sig set og mødt, og desperat en dag håber på at møde en mand, der kan komme dem i møde og se dem. Deres længsel efter en dybere forbindelse går umødt hen.

Mændenes største uforløste potentiale ligger derfor i, at manden arbejder med sin opmærksomhed rettet imod kvinden. Det indebærer, at han prøver at arbejder med alt det, som kommer op i processen. Fordi han vil hende, fordi han elsker hende og fordi det gør ondt inden i hende, hvis han flakker, trækker sig og bliver fjern.

At vælge kvinden til og fastholde dette valg over tid - uanset distraktioner - er afgørende. At vælge hende helhjertet er en forudsætning.

At turde gå dybere og dybere i relationen er svært for os mænd, men over tid leder det til en ekstase, som de fleste mænd kun kender fra orgasmens øjeblik - det er en ekstase, som breder sig ud over hverdagen og får forholdet til at blomstre. Hvis jeg skal give manden et råd, så er det: Se din kvinde. Men jeg har også erfaret at det er meget lettere sagt end gjort.

Når manden ikke forstår sit eget ansvar for sin flakkende opmærksomhed og lukker sig om sig selv, mister kvinden forbindelsen til ham. Når hun spørger ind til ham, bliver han undvigende og svarer kort fra hovedet - han lukker kort sagt ned.

Han ved ikke, hvad han skal sige, fordi han ikke kan mærke sig selv og heller ikke ved hvad han skulle gøre med det hvis han mærkede det. Han har måske heller ikke gjort sig klart, hvad han egentlig vil med relationen. Han har måske ikke rigtigt forstået, hvem hun egentlig er i sin essens. Hun bliver over tid mere og mere vred, naggende, og til sidst hård og kold, fordi hun i årevis har taget overansvar i relationen og har prøvet at vække ham ud af desperation og længsel. Det gør hende træt "helt ind i knoglerne".

Manglende ærlighed og klare intentioner om, hvad han vil med relationen er et kerneproblem. Mænds opmærksomhed flakker rundt, og de er mest af alt optaget af alt muligt andet end at se og være sammen hende de har valgt i en konstant tilstand af "gøren", sport, arbejde og tjekke andre kvinder ud i smug.

Hvis mænd brugte lige så meget tid på at opøve relationskompetencen, som de bruger på at udøve sport, spille computerspil og vaske bil, ville verden ændre sig til et helt andet sted at være. Der er en umødt længsel hos de fleste kvinder som han overser. Dybt inde længes hun efter hans udelte fokus.

Her skal mange kvinders manglende lyst til sex med ham på den lange bane findes. At modnes i relationskompetencen åbner hende op over tid og gør, at den sex, han længes efter, pludselig åbner sig op, og hun blomstrer i lyset af hans opmærksomhed.